Skip to main content

Boutique Hotel Havenkantoor

Goudriaankade 90 Den Haag

Aan het einde van de 19de eeuw boden de grachten in de binnenstad van Den Haag niet meer voldoende capaciteit voor de opkomende industrie en scheepvaartverkeer en werd er begonnen met het bouwen van de Laakhaven. In 1900 verrees daarbij ook het Havenkantoor, van waaruit de havenmeester de haven- en liggelden inde van de schepen die het in 1898-1901 gegraven eerste gedeelte van de Laakhaven aandeden. De voormalige bestemming van het pand is nog altijd goed terug te zien. Zo heeft het voormalige Havenkantoor grote ramen aan de waterkanten om het voorbijkomende scheepvaartverkeer goed in de gaten te houden. Ook vindt men boven de ingang nog een stenen beeld van de boeg van een houten schip, het gebeeldhouwde en ingekleurde wapen van Den Haag en een gevelsteen met de inscriptie ‘Havenkantoor’.

In 1992 vertrok het Havenbedrijf en kocht Stadsherstel Den Haag dit unieke Rijksmonument. Na enige tijd als kantoor dienst te hebben gedaan ontvingen wij in 2020 opdracht om het havenkantoor te verbouwen tot een uniek short-stay boutique hotel. Buiten de standaard werkzaamheden (nieuwe houten vloeren, timmerwerk kozijnen en vaste kasten, nieuw schilderwerk etc.) hebben wij ook het speciaal voor deze locatie ontworpen meubilair (keukenblok met kookgelegenheid en flat-screen tv, doucheruimte met uitwendige spiegelwanden, sanitaire units en een degelijk 2-persoonsledikant) bij ons aan de werkplaats gefabriceerd.

In 2021 werd het voormalige havenkantoor officieel als boutique hotel in gebruik genomen – en als we de recensies op booking.com mogen geloven met groot succes.